mai 29, 2012

ANTONELLA MOCANU - VISUL



Bine te-am găsit, dragă Eli! Bun găsit, dragi prieteni!




1. Multe cărţi te-au influenţat, într-o măsură oarecare, dar pe unele, le-ai trecut prin inimă. Care sunt aceste cărţi ? Spune ceva care să îi determine pe unii prieteni să le citească…

Cărţi citite sunt multe. Întotdeauna, am iubit cititul şi cartea, au ceva magic care mă fascinează, o adevărată comoară între filele ei. Cărţi trecute prin inimă, cum frumos spui tu, sunt cărţile care au avut un ecou în mine, iar dintre acestea aş putea recomanda: « Jurnalul fericirii » de Nicolae Streinhard, « Cititorul » de Bernard Schlink,  « Oscar si doamna Roz » de Eric-Emmanuel Schmindt, alţi autori, în ale căror scrieri, m-am regăsit, sunt: Boris Cyrulnik, Milan Kundera şi Alexandre Jollien.

2. Mereu, suntem cu gândul acasă, la leagănul copilăriei, la cartea cu poveşti nemuritoare, la zilele cele mai fericite. A fost viaţa ta, tot mai lină, care te inspiră şi în aceste clipe… Există o poezie dedicată copilăriei.

Viaţa mea a fost mai mult dificilă decât lină, chiar dacă poeziile mele reflectă contrarul. Ideile izvorăsc din lumea mea lăuntrică, din dorinţa de a vedea lumea cu alţi ochi, decât ochii biologici. Poeziile care mi-au acompaniat copilăria au fost poeziile Elenei Farago, G. Cosbuc, V. Alecsandri si G. Topârceanu. O poezie dedicată copilăriei, este « Rapsodii de toamnă » de George Topârceanu. Minunată cu florile ei speriate şi gâzele bulversate.

 

3. Eşti la vârsta ta şi cu poezia ta cuminte care ne şochează. Eşti şi pură, şi naivă, şi jucăuşă. Da, ăsta e cuvântul care te caracterizează. Care este filmul tău preferat?

Este adevărat că am avut o perioadă, unde versurile s-au împletit pe firul copilăriei, poate al unei alte copilării decât a mea. Totuşi, nu scriu, mereu, în acest fel; melodia poeziei mele, de azi, fiind diferită faţă de cea de acum, câteva luni; eu o asum, aşa cum ea se creează, îi dau voie să izvorască liberă. Filmul meu preferat, «Sub soarele Toscanei», după cartea romancierei Frances Mayer.

4. Te joci cu noi, ademenindu-ne cu frânturi de cântecele, că e timpul tău, pe care noi l-am depăşit, scriind opere întregi. Există o muzică preferată, anumite cântece pe care le asculţi şi te fac să vibrezi… Care sunt?


Evantaiul preferinţelor mele muzicale cuprinde genuri şi ritmuri dintre cele mai variate, începând cu muzica clasică (unde ador Strauss si Mozart), trecând prin pop-opera interpretată de Il Divo, Andrea Bocelli, Josh Groban, ajungând la  muzica uşoară românească şi internaţională a anilor ’70, ’80,’90, dar şi muzica instrumentală.
Dintre toţi, cel care mă emoţionează şi îmi încântă sufletul, este Richard Clayderman. Rezonanţa şi tonalitatea sunetului ieşit din clapele pianului face să-mi vibreze sufletul şi simţurile.

 
5. Dragostea pentru poezie a apărut încă din copilărie. Care a fost prima poezie şi cu ce prilej a fost scrisă?

Într-adevăr, dragostea mea pentru poezie îşi are rădăcinile în copilărie, în minunatele poezii ale copilăriei.
Prima poezie pe care am scris-o, îmi amintesc, ca şi cum ar fi fost ieri, am scris-o, pentru panoul de onoare al uneia dintre surorile mele. Pe atunci, aveam 12 ani, iar întâmplarea a făcut s-o scriu cu o uşurinţă la care nu mă aşteptam; cuvintele veneau repede ca şi cum le chemam pe nume.
6. Când eşti tânăr, vrei să-ţi desăvârşeşti cariera, lăsând pe ultimul plan împlinirile pe plan sentimental. Cum îmbini cele două laturi ale existenţei tale ?

Într-adevăr, această combinaţie nu-i întotdeauna, uşor de realizat; putem spune că-i mereu, loc de mai bine, şi încerc să realizez acest bine.

 
7. Mai intrăm, din curiozitate, în timpul tău şi nu ne mai simţim bine cu joaca prin nisip, parcă ne umbreşte valoarea... Dar ieşim fericiţi că există, în această joacă, o dorinţă de a citi, de a scrie, de a învăţa, de a fi într-o familie…
Care este locul care te inspiră ?

Este posibil, să fiu văzută ca o micuţă Antonella; ori eu, cea de azi, sunt, cu mult diferită, chiar dacă mi-am păstrat sensibilitatea sufletului. Iar aceasta este foarte perceptibilă în ceea ce scriu.
Locul preferat scrierii poate fi oriunde, cu condiţia să fie calm şi luminos. În ceea ce priveşte inspiraţia, pot spune că viaţa şi natura sunt cele care mă inspiră.

8. Din generaţia tânără, există un poet care te inspiră şi reprezintă un model pentru tine?  Care este visul tău de acum?

În ultima vreme, citesc de toate, iar eu sunt ca o albină strângătoare, care nu se mulţumeşte cu polenul unei singure flori, ci trece pe la cât mai multe. Aşadar, citind, culeg de la fiecare ceea ce consider  important pentru mine.  Sunt atât de mulţi tineri talentaţi, ale căror scrieri mă încântă…
Visul meu actual, este acela de scrie, de a scrie cât mai mult, de a-mi  extinde  aria scrierilor, de a încerca şi alte  genuri literare, şi nu în ultimul rând, de a publica ceea ce scriu, de a face cunoscute scrierile mele.
9.Te consideri o fire sociabilă?

Consider ca sunt o fire sociabilă, deschisă, fără a fi prea extrovertită; apreciez discreţia.

10. Cum reuşeşti să întreţii puntea dintre tine şi prieteni?

Ca orice om, prin mijloacele de comunicare de care dispun.


11. O lansare de carte va avea loc şi în viaţa ta?

Aceasta lansare de carte îmi aduce mare bucurie; pentru mine, este un pas înainte, o încurajare de a merge mai departe pe acest drum 
literar.
12. Ce părere ai despre Arta conversaţiei.

Arta Conversaţiei - grupul meu de suflet - este o punte nevăzută între inimi, este locul unde depărtarea devine apropiere şi leagă prietenii de suflet. Am fost profund impresionată de primirea pe care voi toţi (şi în special tu, dragă Eli) mi-aţi făcut-o, în momentul intrării mele în grup. Aici, căldura sufletească se simte dincolo de ecranul ordinatorului. Pe prietenii mei, din Arta, îi iubesc şi îi port în gândul meu.

13. Dacă ai crea un grup, ce denumire ai alege?

Dacă aş crea un grup, ar fi unul cu specific cultural, iar denumirea aleasă ar fi «Univers Cultural».
14. Care este poezia care ţi-a adus cele mai multe comentarii. Unde a fost postată. Scrie câteva din ele, care ţi-au mers la suflet…

Poezia cu cele mai multe comentarii a fost «Noi, oameni», şi a fost postată pe mai multe reţele ning, printre care: Reţeaua Literară, Confluenţe Lirice, Negru pe Alb şi Cititor de proză şi, nu în ultimul rând, în Arta Conversaţiei.

 
15. Cum te strecori în cronologiile prietenilor şi cum le apreciezi gândurile?

Încerc, pe cât posibil, să fiu atentă, să am grijă ca ceea ce comentez să nu aducă vreo lezare morală autorului scrierii. Consider că fiecare persoană investeşte suflet în ceea ce scrie, iar scrierea lui este importantă pentru el, indiferent de opinia cititorului.

 

16. Ce ar trebui să adaugi la pregătirea ta profesională, ca să fii un om împlinit?

Ceea ce aş putea adăuga, la împlinirea mea profesională, ar fi ani de muncă, de căutări, de investire în ceea ce doresc să realizez. Iar pe lângă toate acestea şi puţin succes, ca să pot ajunge la împlinire.

17.Care este calitatea ta prin care te remarci şi te faci iubită?

Cred că o calitate, prin care sunt îndrăgită de către cei din jurul meu, este amabilitatea.

18. De multe ori, trebuie să ne înfrângem pornirile necontrolate. Au existat momente în care nu te-ai putut stăpâni?

Cum omul, prin natura sa este supus greşelii, pot spune că şi eu sunt supusă greşelii. Nu am avut momente în care să îmi pierd, cu adevărat, controlul, dar cu siguranţa, au fost unele momente în care mi-am mai ieşit din fire.

19. Iubirea e frumoasă, iubirea este izvorul vieţii. Pentru orice om care iubeşte viaţa devine mai intensă, totul se însufleţeşte şi apare senzaţia că în sfârşit trăieşti, eşti viu, ai un sens, ai un centru al universului, lăuntric... Ai un iubit?

Pierre-Teilhard de Chardin spunea «Fiinţa umană nu este făcută să trăiască singură». Iubirea este un minunat sentiment care împlineşte sufletul uman, care-i dă un echilibru interior, care face să îi crească aripi. Personal, încă mai aştept, mai caut sau mă las căutată de un suflet sensibil, care să îmi fie, mereu, alături pe drumul vieţii.
 
20. Ce alte genuri literare ai vrea să abordezi, în afară de poezie, cu care eşti deja familiarizată?

Genurile literare pe care îmi doresc să le abordez sunt proza şi eseul. Recent, am scris şi epigrame, acestea fiind o premieră pentru mine, a fost cu totul neprevăzut.


Îţi mulţumesc frumos pentru această minunată ocazie, de a mă exprima.
Cu drag,
Antonella Mocanu

 

Şi eu îţi mulţumesc pentru eleganta simplitate.
Eli Gîlescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu